Hoppa till innehållet
Mi Estela
SvenskaSV
Ladda ner gratis

Integritet · Tonåringar · Så fungerar det

Instagrams karta: vad den delar, vem som ser den och hur du stänger av den

Instagram la en karta ovanpå meddelandena, och halva Spanien blev oroliga. Vad den delar, med vem, när den uppdateras, hur du stänger av den på en minut och vad en förälder ser om barnets konto är övervakat.

Teamet bakom Mi Estela15 oktober 2026 · 4 min läsning
En tjej och en kille tittar på varandra och ler på en uteservering i skymningen

Instagram lanserade sin karta i USA den 6 augusti 2025 och den kom till Spanien i oktober samma år. Sedan dess finns det högst upp i meddelandefliken en karta där en del av dina kontakter kan synas med sitt foto på den plats där de senast öppnade appen. Vi går rakt på sak, med vad Meta säger och vad Maldita.es har kontrollerat (uppgifter per den 15 oktober 2026).

Vad den delar

Din senaste aktiva plats: den punkt där du var när du senast öppnade Instagram (eller kom tillbaka till den från bakgrunden). Enligt Meta uppdateras din plats ”varje gång du öppnar appen eller återvänder till den om den låg i bakgrunden”. Det är ingen ständig spårning när appen är stängd, och den försvinner om du inte öppnar appen på 24 timmar.

Med vem

Bara med dem du själv väljer: gemensamma följare (de du följer och som följer dig), nära vänner, specifika konton eller ingen. Du kan också utesluta vissa platser (att den till exempel aldrig delas hemma) och vissa personer. Det som skrämde mest, att ”hundratals personer” skulle kunna se dig, händer bara om du väljer ”gemensamma följare” och har hundratals gemensamma följare.

Den är avstängd från början

Meta säger det utan omsvep: ”platsdelning är avstängd om du inte aktiverar den”. Maldita.es kontrollerade det när funktionen kom till Spanien: standardvalet är ”Ingen”, med en notis i själva appen (”Du delar inte din plats om inte det här alternativet är aktiverat”). Det du kan göra utan att dela något alls är att titta på kartan: se innehåll med platstagg och dina kontakters notiser, som varar i 24 timmar.

Så kollar du eller stänger av den på en minut

  1. Öppna meddelanden (pappersflygplanet) och tryck på kartan högst upp.
  2. Tryck på kugghjulet.
  3. Under ”Vem kan se din plats” väljer du Ingen (eller den korta lista du vill ha).

För säkerhets skull finns även vägen via systemet: i mobilens inställningar, Instagram › Plats › ”Aldrig” (iPhone) eller ”Tillåt inte” (Android). Då kan den inte dela något ens om någon trycker på alternativet av misstag.

Om ditt barn har ett övervakat tonårskonto

Med Instagrams övervakning aktiv (konton för 13–17-åringar) gäller enligt Meta att du får en avisering om ditt barn börjar dela sin plats, du kan bestämma om barnet ens har tillgång till kartfunktionen och du kan se med vem platsen delas. Du ser alltså inte barnets plats den vägen: övervakningen gäller inställningen, det är ingen platsdelning för familjen.

Vad den inte duger till (och vad som gör det)

Instagrams karta är ett ”så här var jag när jag öppnade appen”. Den säger inte till när någon kommit hem, den fungerar inte när appen är stängd och den har ingen SOS-knapp. Om du vill veta att de dina kommit fram, då gör en ankomstavisering i en app som är gjord för det jobbet, där var och en väljer om den syns exakt, bara ungefärlig eller osynlig, och alla ser samma sak om alla.

Källor

Skrivet av teamet bakom Mi Estela. När vi pratar om andra appar anger vi källor och datum. Om du ser något som är inaktuellt, skriv till oss på hola@miestela.app så rättar vi det. Varumärken och namn som nämns tillhör sina respektive ägare.

Vi svarar på dina frågor

Vanliga frågor

Delar Instagram min plats utan att jag vet om det?

Nej. Funktionen är satt på ”Ingen” från början och delar bara om du väljer en målgrupp. Den delar din senaste aktiva plats (när du öppnar appen), inte någon ständig spårning, och den försvinner efter 24 timmar utan att du öppnar Instagram.

Hur stänger jag av Instagrams karta?

Meddelanden › kartan högst upp › kugghjulet › ”Vem kan se din plats” › Ingen. Och i mobilens inställningar kan du ta bort Instagrams behörighet till platsen.

Kan en förälder se var barnet är med Instagrams karta?

Inte direkt. Med övervakningen aktiv får föräldern en avisering om tonåringen börjar dela, kan stänga av tillgången till funktionen och se med vem platsen delas.

Alla artiklar →